Installatie van zonnepanelen

Bij de installatie van zonnepanelen kun je twee dingen kiezen, of je doet het zelf of je besteedt het plaatsen uit. Als je wilt dat de panelen zo veilig en optimaal mogelijk worden geplaatst, kun je het beter overlaten aan professionals. Wanneer deze keuze wordt gemaakt kun je het meeste rendement uit je systeem halen. Uiteraard ben je ook benieuwd naar de kosten van de installatie van de zonnepanelen. Maar deze zijn afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen moet je weten welke panelen het worden en hoe ze geïnstalleerd worden.

Voorbeeld installatie van zonnepanelen

Installatie van zonnepanelenEr kan wel een voorbeeld worden gegeven van de kosten van de installatie van zonnepanelen. Een gezin woont in Amsterdam en heeft een hoekwoning uit de jaren dertig. Het gezin bestaat uit vader, moeder en twee kinderen. Per jaar verbruiken zij gemiddeld 3500 kWh aan elektriciteit. Zij willen graag 50% van de energiekosten besparen door de installatie van de zonnepanelen. Dat wil dus zeggen dat het gaat over 1750 kWh. Maar om dit te kunnen bekijken moeten eerst de energiewaarden omgezet worden naar het benodigde totale vermogen van de panelen. Dit kan gedaan worden door de gewenste kWh te delen met de factor 0,85. Dit wil dus zeggen 1750 kWh : 0.85 = 2058 Watt piek. Dit kost ongeveer 4000 euro, de installatie van zonnepanelen kost 1000 euro en zij betalen dan dus in totaal 5000 euro. Hoe snel ze dit terug hebben verdiend hangt af van een aantal factoren.

Tips voor installatie van zonnepanelen

De zonnepanelen kunnen op verschillende manieren worden geplaatst. Het beste kun je de zonnepanelen op het zuiden richten in een hellingshoek van 35 graden. Panelen vangen op deze manier het meeste zonlicht. Nog meer belangrijke tips. Installeer de panelen op een vlak dak. Zorg dat er geen obstakels zijn en geen schaduw. Er moet hierbij goed gelet worden op de bomen en hoge gebouwen in de omgeving. De omvormer kan het beste zo dicht mogelijk bij de panelen worden geplaatst. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de warmte kan ontsnappen. Je kunt een ventilatieruimte maken tussen de zonnepanelen en de omvormer. Als er sprake is van een hoge temperatuur dan zorgt dat voor een lagere elektriciteitsopbrengst. De laatste tip die we je mee willen geven bij de installatie van de zonnepanelen is dat een zonnepanelensysteem van maximaal 2,25 ampère, aangesloten kan worden op een bestaande stroomgroep. Als er sprake is van een systeem met een hoger vermogen dan 600 watt-piek, dan moet dit worden aangesloten op een eigen stroomgroep. Daarom is het beter dat je alles laat installeren. De professionals weten precies wat zij doen en waar zij aan moeten denken als zij zonnepanelen installeren. Vraag daarom snel een offerte aan, zodat jij weet wat de kosten voor jou zijn en laat berekenen hoe snel je deze terug kunt verdienen.

Bekijk onderstaande YouTube video (klik voor externe link) waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zelf de installatie van zonnepanelen kunt verzorgen.