Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken; is dat nodig? Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen of zelf hebt geplaatst, is het belangrijk dat je zorgt voor goed onderhoud en ze ook indien nodig schoon gaat maken. De maand waarin de zonnepanelen meestal schoon worden gemaakt is april. Je kunt dit ook wel zien als de jaarlijkse reinigingsbeurt. Er komen weer zes zonnige maanden aan en deze maanden zorgen ook voor 75% van de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen. Daarom is het beter om met schone panelen te beginnen, zodat je het maximale rendement er uit gaat halen. Er wordt wel vaak gezegd dat wanneer het regent de zonnepanelen meteen schoon worden, maar dat is niet altijd zo er kan namelijk altijd vuil achterblijven, bijvoorbeeld als er veel bomen in de buurt zijn waardoor er bladeren of ander vuil achter kan blijven.

Tips voor zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmakenJe kunt het beste drie keer per jaar je zonnepanelen schoonmaken en controleren. Als je er vogelpoep op ziet zitten, maak de panelen dan schoon. Er kan altijd een tuinslang worden gebruikt om de zonnepanelen schoon te maken wanneer het risicovol is om het dak te klimmen. Je kunt de zonnepanelen het beste schoonmaken wanneer de zonnestraling minimaal is, dus in de ochtend of in de avond. Als je dak wel goed bereikbaar is dan kun je warm water gebruiken met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons zodat je het schoon kunt maken. Schuurmiddelen met metaal moet je niet gebruiken, want dan wordt het glas aangetast. Het kan ook zijn dat je zelf niet goed bij het dak kunt. Dan kun je altijd vragen of iemand het voor je doet. Leg dan alle spullen klaar en binnen no time zijn de zonnepanelen weer schoon. Het gaat er om dat je het maximale rendement er uit kunt halen en als je de zonnepanelen op tijd schoonmaakt, dan gaat dat zeker lukken!

Zonnepanelen schoonmaken niet zonder gevaar!

Behalve dat bij het zonnepanelen schoonmaken de kans bestaat dat je de panelen blijvend beschadigd, is het ook niet zonder gevaar om zelf het dak op te klimmen. Zorg dus dat je goed rekening houdt met valgevaar en je hier tegen beschermt. Ook bestaat de kans dat je bij het aanraken van de zonnepanelen een klein schokje krijgt (als de panelen niet geaard zijn, wat in Nederland meestal het geval is). Hier overkomt je in principe niks van, maar door de schrik bestaat de kans dat je natuurlijk per ongeluk van het dak tuimelt.

Lees hier voor tips voor zonnepanelen schoonmaken.