Technisch

Zonnepanelen technisch; uitleg zonne-installatie

Werking PV-Installatie, plaatsingsfactoren en onderhoud voor Maximaal Resultaat!

Bij de installatie van een zonnepanelensysteem nog best veel techniek kijken. Zeker voor een gemiddelde leek zonder al te veel technisch inzicht. Maar ook een ervaren elektrotechneut zal zicht goed inlezen voor aanschaf en installatie van pv panelen.  Het is dus heel begrijpelijk dat je hierdoor het overzicht even kwijt raakt, en dat is zeker niet jouw schuld!

Technische Begrippen

Je zult snel veel nieuwe installatie vaktermen leren begrijpen. Tenzij je begrippen als Wattpiek”, “kWh”, “hellingshoek”, “salderen”, “MPP-trackers” en “1- of 3-faseaansluiting” al dagelijks gebruikt. In dat geval is dit ter opfrissing kun je direct door naar de pagina’s met details, prijzen en specificaties.

Deze categorie ‘zonnepanelen technisch’ geeft je een goede basis om de techniek achter zonnepanelen en werking van omvormers beter te begrijpen. Ook handig als je een Prijsaanvraag wil doen, losse elementen gaat inkopen of commerciële opdracht compleet wil uitbesteden. Op duidelijke en eenvoudige manier uitleg geven aan de betekenis is van technische termen is het doel.

Technische aspecten zonnepanelenFactoren op rendement

Zo lees je verderop bijvoorbeeld wat de belangrijke factoren zijn bij de installatie van zonnepanelen, en wat exact het uiteindelijke rendement van je zonnepanelen bepaalt. Zo kom je precies te weten wat er komt kijken bij offertes aanvragen, aanbiedingen technisch vergelijken en aankoop inclusief installatie van zonnepanelen met juiste capaciteit en specificaties.

Schuin dak vs. plat dak

Verder kom je te weten wat de verschillen zijn tussen een installatie van zonnepanelen op een plat dak, en op een schuin dak. Is het één beter dan het ander, en gebruikt de installateur bij een plat dak andere materialen dan bij een schuin dak? En maakt het nog uit wat voor materiaal er op je dak ligt: dakpannen, leien, golfplaten of rieten kap?

Montagemateriaal

Ontdek wat de essentiële verschillen zijn tussen een installatie van zonnepanelen op een plat dak, en een zonne installatie op schuin dak. Verwacht je dat het één beter dan het andere? En gebruikt de installateur bij een plat dak andere materialen dan bij montage op schuin dak? Alle antwoorden hierop vind je op de volgende pagina’s. En ook welk speciaal bevestigingsmateriaal er in de handel verkrijgbaar is voor verschillende soorten dakbedekking. Dakhaken en rails geschikt voor montage op dakpannen, leien dak en  golfplaten. Of wil je zonnepanelen op een rieten kap installeren?

Reiniging en onderhoud

Nadat de zonnepanelen geïnstalleerd en op de meterkast aangesloten zijn, kan het eindeloos genieten van je eigen zonnestroom beginnen! Of is het verstandig om deze toch om de zoveel tijd van onderhoud te voorzien? En moet je voor het op maximaal niveau houden van de stroomopbrengst periodiek de zonnepanelen schoonmaken?

Lees voor efficiënt gebruik de verzameling praktische tips en adviezen opgedaan uit eigen ervaring. Dan heb ook jij snel alle technische basiskennis over aankoop van zonnepanelen paraat en kun je de installatie verstandig gebruiken en genieten van optimaal rendement!

Solar Techniek helder? Lees meer over PV Informatie, Financieel Advies en Zonnepanelen Kopen