Wat zijn zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen wiki

Korte uitleg wat zijn zonnepanelen en hoe werken zonnepanelen

In dit artikel wordt ingegaan op de vraag “wat zijn zonnepanelen” nu eigenlijk precies zijn en hoe ze werken. Na het lezen van het artikel wordt je duidelijk hoe zonnepanelen het zonlicht omzetten in energie.

Hoe wordt zonne energie omgezet in bruikbare duurzame energie? Zelf stroom opwekken met eigen zonnepanelen is zakelijk en particulier een goede methode voor kosten besparen en milieu ontzien! Lees snel wat zonnepanelen ook voor jouw kunnen betekenen!

Wat zijn zonnepanelen?

Je stelt jezelf misschien wel eens de vraag, wat zijn zonnepanelen? Als het over zonnepanelen gaat, dan gaat het over een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een andere naam voor een zonnecel is een fotovoltaïsche cel, het wordt ook wel afgekort als PV systeem. Er zijn verschillende soorten zonnecellen, maar de meeste bestaan uit een laag silicium. Om een zonnepaneel te kunnen maken moet er van het silicium een halfgeleider worden gemaakt. Daarbij wordt er aan de bovenzijde een laagje fosfor toegevoegd, maar ook aan de onderkant. Voor de bescherming wordt het tussen twee transparante platen bevestigd. Vroeger was dit van glas, maar tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van transparante kunststoffen.

Zonnepanelen en zonlicht

Wat zijn zonnepanelenOp het moment dat er zonlicht op de panelen schijnt, worden er door deze straling elektronen losgemaakt uit de bovenkant van het paneel. De elektronen kunnen maar een kant op en daardoor krijg je te maken met spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van het paneel. Als je de bovenkant en de onderkant op elkaar aan gaat sluiten dan gaat er stroom lopen. De spanning van een zonnecel is vaak laag, daarom wordt er gebruik gemaakt van meerdere zonnecellen en dan worden ze in een serie aan elkaar gekoppeld. Maar dat is nog niet alles, er wordt ook een omvormer geplaatst, zodat de spanning van de zonnepanelen omgezet kan worden in een wisselstroom van 230V. Wat zijn zonnepanelen dus samengevat: een verzameling zonnecellen die energie opwekken doordat er spanningsverschil optreedt bij zonnestraling.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van de zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst kan er gekeken worden naar de schakeling, daarbij kun je kijken of dat de panelen parallel zijn of serieel zijn geschakeld. Het rendement van de panelen is ook van belang, er zijn diverse panelen en die hebben allemaal een verschillend rendement. Ook je systeem dien je hierbij in de gaten te houden, want bij een losstaand systeem moet er gekeken worden naar de grootte van de accu. Er is sprake van een hogere opbrengst wanneer de zon veel schijnt. Maar ook de ventilatie is van belang. Als de temperatuur bij het systeem hoog is, dan zorgt dat voor een laag rendement. De hellingshoek is ook belangrijk. Het beste kan er gekozen worden voor een helling van vijf graden ten westen van het zuiden (lees hier hoe je de hellingshoek kunt berekenen). Het onderhoud van de panelen is ook van belang, als het sneeuwt moet je de panelen sneeuwvrij houden als je voor een hoge opbrengst wilt zorgen. Het ligt er ook aan welke soort panelen je hebt hoeveel het op gaat leveren, maar dit kan wel berekend worden als je weet welke keuze je gaat maken.

Als het goed is heb je na het lezen van dit artikel een goed antwoord op de vraag: “wat zijn zonnepanelen?“. Lees verder op deze site voor meer artikelen over zonnepanelen.

Lees verder over Voordelen Zonnepanelen, Nadelen, Omvormers en Verschillende soorten