Onderhoud van zonnepanelen

Hoe zit het nu met het onderhoud van zonnepanelen? Als je zonnepanelen aan gaat schaffen dan zijn deze in principe onderhoudsvrij. Als de installateur op het dak klaar is met het plaatsen van de zonnepanelen, dan beginnen je voordelen. Je kunt meteen beginnen met energie opwekken en dan kun je daar dus ook geld aan verdienen. Maar het belangrijkste bij het onderhoud van zonnepanelen is, ga in ieder geval een keer per jaar het dak op, zodat je de zonnepanelen schoon kunt maken. Je kunt ze dan controleren op vuil.

Onderhoud van zonnepanelen

Onderhoud van zonnepanelenHet regent veel in Nederland en dan zou je denken dat het vuil er vanzelf vanaf gaat, dat is deels ook wel zo, maar er blijft altijd een deel achter. Daarom is het goed dat je toch eens per jaar gaat kijken of dat de panelen schoon zijn. Mocht er nu vuil op je zonnepanelen aanwezig zijn, dan kan het rendement van de panelen lager uitvallen en dat wil je natuurlijk niet. Ga wel extreem voorzichtig te werk bij het onderhoud van zonnepanelen. Door bij het schoonmaken te hard op een paneel te drukken kan deze blijvend worden beschadigd. Bovendien is het mogelijk dat je bij het aanraken van de zonnepanelen, als deze door de installateur niet geaard zijn, een stroomschok krijgt. Dit is maar een heel klein schokje waar je niks aan overhoudt, maar je schrikt natuurlijk wel even en de kans dat van de schrik van het dak afglijdt is zeker aanwezig. Let dus goed op bij het onderhoud van zonnepanelen!

Onderhoud van je systeem

Het advies is dat je eens per vier jaar de installateur van de zonnepanelen langs laat komen, zodat hij de bekabeling kan inspecteren. Daarbij kijkt hij ook naar het systeem en de omvormer. Op deze manier ga je er voor zorgen dat je het maximale rendement blijft halen uit je zonnepanelensysteem. De meeste mensen zullen de zonnepanelen na de winter schoonmaken, dan heeft het vaak flink gewaaid, de bomen zijn de bladeren kwijt en deze kunnen wel eens achterblijven. Je kunt het ook twee keer per jaar schoonmaken, zodat jij er zeker voor gaat zorgen dat je het maximale rendement uit de zonnepanelen gaat halen. Het is belangrijk dat je het systeem goed onderhoudt, schrijf het daarom ook op wanneer het onderhoud nodig is, zodat je het niet kunt vergeten!

Ook zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van zonnepanelen. Hier een voorbeeld van zo’n bedrijf.